DE LACTATIEKUNDIGEN VAN DE NVL STAAN KLAAR VOOR MOEDER EN BABY!

Op 1 december 2020 zijn er op grond van aanvullende wetgeving nieuwe coronamaatregelen van kracht geworden, die voorschrijven dat beroepsbeoefenaars die rechtstreeks cliëntencontact hebben binnen een praktijkruimte, vanaf deze datum tijdens hun dienstverlening of consulten een mondkapje dragen; deze verplichting geldt volgens de wet ook voor de cliënt.
Een uitzondering hierop vormen consulten in de thuisomgeving.

Graag wil het bestuur van de NVL laten weten dat het ondanks deze nieuwe maatregelen nog steeds gewoon mogelijk is om lactatiekundige zorg in te roepen wanneer daaraan behoefte is. Voel je vrij en uitgenodigd om contact op te nemen met je lokale lactatiekundige om samen afspraken te maken over hoe het consult vorm kan krijgen. Juist nu er zoveel sprake is van mogelijke ziekteverschijnselen, is het extra waardevol dat jij als moeder de borstvoedingsrelatie met je baby optimaal in stand houdt en zo een prachtig fundament legt voor het goed functioneren van je baby’s afweersysteem. Aarzel dus niet om contact op te nemen met onze leden, zodat ze je snel en professioneel van dienst kunnen zijn!

Corona en borstvoeding

Om de verspreiding van het coronavirus (COVID-19) te stoppen zijn in Nederland ingrijpende maatregelen getroffen. Een situatie die niemand eerder heeft meegemaakt, maar iedereen raakt.

Uiteraard doe ik er alles aan om jou, ook onder deze omstandigheden, zo goed mogelijk te helpen, waarbij de gezondheid en veiligheid voorop staat.

Heeft u professionele begeleiding nodig bij het geven van borstvoeding of wilt u advies om beter te kunnen kolven? 

In verband met het coronavirus is het beter om niet veel mensen bij je in het kraambed te ontvangen. Immers, voorkomen moet worden dat het eventuele aanwezig virus wordt overgedragen. Dat geldt ook voor mij als professional. 

Terwijl ik normaal gesproken bij je thuiskom tijdens een voedings- of kolfmoment, zal ik de komende periode steeds de noodzaak van elk thuisconsult kritisch beoordelen.

In plaats van een thuisconsult wordt het dan een telefonisch consult, waarbij ik bijvoorbeeld meekijk met een WhatsApp, Skype of Face-time-verbinding. 

Kun je doorgaan met borstvoeding geven als je besmet bent met het Coronavirus? Jazeker!

Wanneer je besmet raakt vlak voor de geboorte van je kind en je start meteen met borstvoeding of wanneer je besmet raakt tijdens de borstvoedingsperiode, maakt je lichaam IgA-antistoffen aan (immunoglobulines). De immunoglobulines zorgen ervoor dat je kind zoveel mogelijk beschermd wordt tegen het virus en het helpt om het immuunsysteem van je kind zo goed mogelijk te laten reageren op eventuele indringers.

Als je daarbij goed op je hygiëne let, je handen vaak wast en in je elleboog hoest verklein je de kans op het overbrengen van het virus. 

Als je echt ziek wordt van het coronavirus, terwijl je borstvoeding aan het geven bent, is het erg belangrijk om juist niet te stoppen! Je kind is immers al blootgesteld aan het virus in de periode voordat je ziek bent geworden. Door middel van jouw moedermelk kun je zoveel mogelijk van de antistoffen die jouw eigen lichaam aanmaakt, doorgeven aan je kind.

Ben je hiervoor te ziek, dan is het beter om de moedermelk af te kolven en door een andere verzorger te laten geven.

La Leache Leaque en Covid-19

Voor moeders die borstvoeding geven aan hun baby tijdens deze pandemie verwijzen we naar: https://www.lalecheleague.nl/borstvoeding-abc/artikel/313-borstvoeding-en-het-coronavirus-covid-19

Kolf huren, kopen of hulpmiddelen kopen?

Het is belangrijk dat de zorg voor borstvoeding door blijft gaan. Daar doe ik mijn best voor. Tijdens de coronavirus kan je bij de Praktijk voor Borstvoeding een kolf huren of kopen. Ook kan je borstvoedingshulpmiddelen, zoals Rite Aid, flesjes, Tepelhoedjes S-M-L, e.d. aanschaffen.

Na telefonisch overleg kan je het benodigde materiaal ophalen in mijn praktijk.

Je kan ook via mijn webshop bestellen.

In het Deventer Ziekenhuis is een borstkolf verhuurpunt van de Praktijk voor Borstvoeding. 

Als je daar opgenomen bent kan je aan de verpleegkundige of kraamverzorgende een huurkolf vragen om mee naar huis te nemen. Je vult dan een incassoformulier in zodat de betaling via incasso kan plaatsvinden. Op de huurkolf zit een borgsom van € 100,00. Membranen 14,00 zijn nodig uit oogpunt van hygiëne. 

Kan ik de kolf/weegschaal terug brengen?

Wanneer u de borstkolf/weegschaal wilt terugbrengen ontvang ik graag een app of sms bericht met uw naam en nummer van het incassoformulier (rechter bovenhoek). 

Voordat de kolf en/of wordt ingeleverd graag aandacht voor extra hygiëne in verband met het coronavirus. Dit is voor jullie zelf en voor mij als professional van belang. Wil je de kolf, flessenhouder en de koffer met een schone vochtige doek schoonmaken.

Je kan de membranen eruit halen door de deksel open te maken door op het knopje op de deksel te drukken en het deksel omhoog te trekken. De membranen zijn van jezelf. Het contact zal plaatsvinden aan de deur of heel kort in de praktijk met 1 1/2 meter afstand. Wilt u ook een mondmasker opz

De borgsom krijg je via de bank retour met aftrek van het bedrag voor de huur en eventuele koopartikelen.

 

Praktijk voor Borstvoeding

Erna Klein Hofmeijer

Lactatiekundige IBCLC

06-30447217

 

 

  

Professionele zorg bij borstvoeding
Lid van de NVL