"Borstvoeding is de meest natuurlijke voeding die een baby kan krijgen"

Informatie over borstvoeding

Informatie over borstvoeding geef ik met andere collega lactatiekundigen op de verdiepingsavond borstvoeding van geboortezorg Salland.

www.geboortezorgsalland.nl

Op 19 november 2019 geef ik de verdiepeingsavond in

de Speeltuin de Driehoek, Rielerweg 110, 7416 ZJ in Deventer

 

Op  13 december 2019 geef ik de verdiepingsavond in

de Speeltuin de Driehoek, Rielerweg 110, 7416 ZJ in Deventer

Waarom in de zwangerschap informatie over borstvoeding inwinnen?

*Omdat borstvoeding niet altijd vanzelf gaat

Helaas is het waar: bij veel vrouwen gaat de borstvoeding niet vanzelf. Uit de laatste onderzoeken van TNO blijkt dat 80% van de moeders na de geboorte weliswaar begint met borstvoeding, maar dat dit percentage supersnel daalt. De voornaamste redenen die moeders uit dit onderzoek opgaven, waren ongemakken, zoals gevoelige tepels. Jij kent deze ervaringsverhalen van andere moeders misschien ook wel. Erg jammer en eigenlijk ook onnodig. Echt, met de juiste voorbereiding en begeleiding tijdens het voeden hoeft dit niet zo te zijn!

*Omdat we niet meer van elkaar leren'

Vroeger, toen we nog meer in de natuur en in groepen leefden, lag er altijd wel ergens een kind aan iemands borst. Dat was vanzelfsprekend, een automatisme. Maar tegenwoordig leven we veel individualistischer en vinden we het niet meer zo normaal om elkaars blote (voedende) borsten te zien. Daarom kunnen we de kunst niet meer bij elkaar afkijken.

*Omdat borstvoeding veel meer is dan voeding alleen.'

Borstvoeding is niet alleen een van de meest natuurlijke dingen die je aan je baby kunt geven, maar ook een van de meest wonderlijke. Dankzij de geavanceerde werking van borstvoeding (zo geavanceerd dat we nog lang niet alles weten), kun je het zien als een medicijn voor jou en je baby. Denk aan antistoffen tegen een simpele verkoudheid of ernstige aandoeningen, zoals zelfs leukemie. Daarnaast zorgen hormonen er bijvoorbeeld voor dat jij en je kindje automatisch aan elkaar gehecht raken, dat je beter slaapt en dat de kans op postnatale depressie vermindert.  

*Omdat je niet opnieuw het wiel hoeft uit te vinden'.

Miljoenen vrouwen hebben het al gedaan. Doe er je voordeel mee. Maak gerust een afspraak met mij in je zwangerschap om een borstvoedingsplan te maken zodat jij precies weet wat je opties zijn als je straks wilt gaan voeden of bezoek een informatieavond over borstvoeding. Maak ook gerust een afspraak met mij als je een kolf zoekt die bij je past, of als je wilt weten hoe je borstvoeding en werken kunt combineren.

*Omdat we er zijn om elkaar te helpen'

Wij denken dat de wereld een beetje mooier zou zijn als alle vrouwen met plezier en vertrouwen hun kindje de borst zouden geven. Daarom wil ik jou graag daarbij helpen.

Waarom borstvoeding?

De bescherming, bevordering en ondersteuning van borstvoeding is een prioriteit voor de volksgezondheid. Borstvoeding is de natuurlijke manier om zuigelingen en jonge kinderen te voeden. Uitsluitend borstvoeding gedurende de eerste zes levensmaanden waarborgt optimale groei, ontwikkeling en gezondheid. Daarna blijft borstvoeding, aangevuld met geschikte vaste voeding, een bijdrage leveren aan de voedselopname, ontwikkeling en gezondheid van de zuigeling en het jonge kind.

Voor het kind

Borstvoeding is de fysiologische manier om een baby te voeden en bijna altijd de beste manier. Het immuunsysteem van een pasgeboren is nog niet volledig ontwikkeld. Daarom zijn baby's in het eerste levensjaar dan ook extra gevoelig voor infecties. Moedermelk bevat alles wat een baby nodig heeft voor een gezonde groei en ontwikkeling en versterkt het immuunsysteem van je baby. Gedurende de maanden dat het kind aan de borst wordt gevoed.

Minder kans op infecties van:

Het maagdarmkanaal;

De luchtwegen;

Het middenoor;

De urinewegen;

De hersenvliezen;

Minder kans op het ontwikkelen van een voedselallergie of een constitutioneel eczeem.

Minder kans op obstipatie.

 

In de jaren daarna. Minder kans op het ontstaan van:

Leukemie;

Diabetes Mellitus;

Hart- en vaatziekten;

Overgewicht;

Ziekte van Crohn en andere chronische darmziekten;

Coeliakie;

Positief effect op de cognitieve ontwikkeling ( 4-12 punten).

 

Voor de moeder

Bevordert de hechting tussen moeder en kind

Minder bloedverlies direct na de bevalling

Minder kans op het ontwikkelen van borstkanker pre menopauzaal;

Minder kans op osteoporose;

Verminderde kans op eierstokkanker

Bevordert de hechting tussen moeder en kind

Voor kind en ouders samen

De beste kansen op de natuurlijke ontwikkeling van een goede relatie tussen het kind en zijn ouders;

De voeding is hygiënisch, altijd beschikbaar, op de juiste temperatuur, gemakkelijk en milieuvriendelijk.

 

Professionele zorg bij borstvoeding
Lid van de NVL